Alleen voelen in een wereld vol zichtbaarheid

Geplaatst op 29 augustus 2020

Vandaag de dag zijn ‘eenzaamheid’ en ‘zichtbaarheid’ hot topics in de media en het gesprek van de dag op vele werkplekken. Veel meer mensen zijn tegenwoordig alleen. Neem bijvoorbeeld ouderen die zich alleen voelen of jongeren die zich in een sociaal isolement begeven. Maar ook zijn er steeds meer mensen single. Als we datingapps zoals Tinder en Happn mogen geloven zijn we een vrijgezellenmaatschappij aan het worden. Ik ben daar ook een van. Hoogleraren stellen zelfs dat in 2050 de HELFT van de Nederlanders alleen is. Schrikbarend vind je niet? Het alleen voelen in een wereld waarin we ons eigenlijk meer zichtbaar moeten opstellen kan heel lastig zijn. Maar waarom zijn we eigenlijk soms zo eenzaam? Daar ga ik in dit artikel wat dieper op in.

Eenzaam voelen
Als je je eenzaam voelt betekent dat eigenlijk dat je meer verbinding nodig hebt. Met jezelf en de mensen om je heen. Je voelt je niet (genoeg) echt verbonden en je mist veelal een hechte en emotionele band met jezelf, de mensen om je heen maar ook een afstand tot de wereld. De een heeft een grotere sociale kring aan liefhebbenden mensen om zich heen nodig dan de ander. Waar de een met gemak weken alleen kan zijn en voldoende kan hebben aan dat ene telefoontje met een vriend/vriendin, kan een ander daar zich niet in vinden. De ander heeft behoefte aan meer emotioneel diepgaand contact. Het hebben van een echte connectie met jezelf en een of meerdere personen is nodig om je uit deze put van eenzaamheid te halen.

Herken jij het?
Eenzaamheid is veelal lastig aan de ander te herkennen. Het is vooral een gevoelsleven die leeft binnen in je. Je kunt last hebben van negatieve gevoelens zoals leegte, angst, verdriet en zinloosheid. En dan heb ik het nog niet over de lange termijn gevolgen op lichamelijk en geestelijk gebied. Laat staan het ervaren van een sociaal isolement.

Wat heb jij nodig?
Ik denk dat we ons allemaal van tijd tot tijd bevinden in het gevoel van eenzaamheid vs zichtbaarheid. Als je beter begint te leren wat jij nodig hebt als mens, leer je dat het gemis wat je ervaart, langzaam begint af te nemen. Dit is niet in een slag of stoot. Het is een leerproces, een mindshift. Je leert wat jouw eigen en uniek maakt. Je gaat zien welke waarden jij belangrijk vindt in jouw leven. Welke connecties jou blij maken.

Een sterke mindset is nodig en legt de fundering voor alles wat jij wilt bereiken in je leven. Veel mensen denken als ik …. nou ga doen dan wordt ik gelukkig. Stellen dan wat ze wilde doen uit want druk…. druk en laten de “wishlist” ergens liggen voor “ooit”. Het is geen generale repetitie lieve mensen. Dit is het. Dit is het LEVEN en je bent hier nu. Gooi die “wishlisten” in de prullenbak en denk eens na over waar jij nu de ruimte voor hebt. Gewoon nu op dit moment en zet dat in actie. 1 ding is voldoende. Ga eindelijk echt doen wat jou gelukkig maakt. En stop met ‘pleasen’ en werk aan die krachtige mindset. Dat gaat je helpen om van eenzaamheid naar zichtbaarheid te transformeren.

Laat je zien
Zichtbaar worden begint bij jezelf. Vroeg of laat krijgt een ieder een moment in zijn leven waarop hij/zij denkt, “NU IS HET GENOEG”. Je bleef jezelf maar achterna rennen en daar heb je genoeg van gekregen. Het is tijd geworden om jezelf gelukkig te maken. Je eigen normen en waarden in gang te zetten en je niet te laten tegenhouden door wie dan ook. De drang om zichtbaar te worden begint als een NOODZAKELIJK gevoel van binnen. Het knaagt aan alles waarop je ‘JA’ hebt gezegd terwijl je eigenlijk ‘NEE’ dacht. En in alles waarin je je tanden beet maar waar je niet de waardering kreeg die je verdient. Deel deze gedachten. Deel deze gevoelens. Door te praten en je te openen leer je oog te krijgen voor jouw eigenheid en je talenten. Zodat ook voor jou al die puzzelstukjes die je jarenlang hebt opgespaard samen kunnen smelten en veranderingen in gang kunnen zetten. Je zal meer begrip krijgen voor andere mensen en leren dat het goed is om verwachtingen los te laten.

Zo was het voor mij
Zo heb ik ook een periode ervaren. Hoe losser je zelf bent en in het leven staat hoe meer je gaat zien en ervaren waar anderen vast zitten. Ik merk dit aan mezelf (straal het uit) en mijn omgeving. Ik ervoer dat ik deze tekst als vanzelfsprekend schreef. En dat er nog meer aandacht voor nodig is. Ik lees veel over mindshifters online. Dus als je je hierin herkent, wie weet is dat wat voor jou? Het heeft mij in ieder geval aan het denken gezet iets te maken. Hou me in de gaten :)!

Klik hier om meer blogs te lezen.