Single tijdens de coronacrisis

GEPLAATST 26 JANUARI 2021
Amber van Dongen

Een man zei laatst tegen mij: “er zijn een heleboel leuke en mooie vrouwen maar zo weinig ‘echte goede’ mannen. Het lijkt me lastig voor een mooie vrouw (zoals jij), om zo’n man te vinden.” En dat is het ook. En het is hartstikke lief dat hij dit zei, maar wat heb ik aan deze informatie, dacht ik. Toch wekte zijn verhaal mijn interesse en inspireerde het mij om dit artikel te schrijven. Toen ik hem vroeg waar die leuke goede mannen dan zouden moeten zijn, zei hij: “Dat weet ik niet. Toen ik vrijgezel was, was ik vooral thuis en ging ik hooguit met vrienden er eens op uit. Maar nu in deze tijd? Ik denk niet dat ik veel buiten te vinden zou zijn, hooguit om te sporten. Maar met mijn maten zou ik binnen afspreken. Een app zoals Tinder of Happn? Dat zou ik nooit installeren.”

Nou mede vrijgezellige vrouwen, op dat moment brak mijn klomp. Weet je hoeveel uren ik swipend heb doorgebracht op apps zoals Tinder, Happn en Innercircle? Ik heb me zelfs op een ‘zwak moment’ ingeschreven op een betaalde datingsite. Dat kan ik nou niemand aanraden. En van die – op één hand te tellen mannen- met wie ik heb gedate, zat er serieus maar 1 man tussen, waarmee ik een 2de date wilde doorbrengen. En de rest van de tijd op de app? Swipen en niet reageren, en zelfs nu. Uitzonderingen daargelaten. Je zou toch wel denken dat als je binnenzit en je vrijgezel bent je wel zo’n app zou moeten hebben? En wat ik ook heb gemerkt is dat de mannen die op deze apps zitten veelal afwachten totdat jij als vrouw eerst reageert en dat mannen dat soms ook in hun profieltekst opnemen, zo van: vrouwen jullie kunnen ook het gesprek beginnen hoor.

Mannen, ik begrijp echt wel dat we in 2021 leven en dat je weet dat de meeste vrouwen zich prima kunnen redden alleen maar kom op, waar zijn jullie mannen die moeite doen voor een leuke vrouw? We willen immers allemaal een gevoel van geborgenheid samen. Een gevoel van thuiskomen. Maar ook vooral iemand die zijn best doet. Iemand die het probeert, de beste versie van zichzelf te zijn. Gewoon je afspraak nakomen en er zijn is een goed begin. En mannen, believe me vrouwen lijken het soms allemaal maar te weten, wat ze willen. Maar in werkelijkheid doen wij vrouwen ook vaak maar wat. En met dit artikel wil ik echt niet zeggen dat alle mannen hetzelfde zijn, het tegenovergestelde juist, maar dit toont wel aan wat overheerst.

Dan weer even terug naar die man, van het begin. Hij begint daar wel een punt te hebben want online zie ik ‘de man die ik wil’ niet. Maar hee, ik kan moeilijk bij ieder huis gaan aanbellen. Dus ik bedacht me het volgende. Als die leuke man dan toch echt veelal thuis is en af en toe sport, wat zal hij dan nog meer moeten doen. Juist, hij moet boodschappen doen. Dus aan alle vrijgezellen, het wordt opletten in de supermarkt. Trek je beste jas aan en vergeet die vrouwelijke laarzen niet. En neem vooral een visitekaartje mee, maak er een ‘boodschapje doen to remember’ van.

Ik vroeg mij ook af… Waarom hebben we nog geen mondkapjes, met daarop: ik ben vrijgezel of gewoon een simpel symbool wat aangeeft dat je single bent? Het is niet zo, dat dit virus vanaf morgen ineens weg is en ik vind het helemaal niet zo’n gek idee, zo’n mondkapje. Een sierlijk klein maar groot genoeg woord zoals ‘single’ op dat ding, dat kan toch geen kwaad? Ik ga er eens over nadenken, wie weet is dit wel heel erg tof om te maken. Maar ik ben vooral benieuwd wat denk jij? Zouden jullie dit dragen? Laat het me hier vooral weten. Tegelijkertijd kan ik me ook best voorstellen dat je denkt, serieus? Dat ga ik echt niet dragen. Die gedachte had ik ook even, heel even. Maar denk eens door. Jij wilt een leuke man of vrouw maar dit duurt nu toch wel echt te lang, toch? Zou het niet een stunt zijn om gewoon met zijn allen de stoute schoenen aan te trekken en die ‘men- en womanhunt’ te gaan inzetten? Om eindelijk die ‘normale ontmoetingen’ te gaan gebruiken voor serieus dating materiaal? En niet alleen in de supermarkt ik denk ook verder. Je moet ook iets hebben voor je wandeling of tijdens het sporten buiten. Ik heb allerlei ideeën. Maar mannen/vrouwen laten we dan wel afspreken dat je tegen elkaar praat. Stel je ziet een vrouw met zo’n mondkapje, stap er dan op af. Zeg gewoon: hee wat leuk, jij ook single? Ook al is het niet per se je type! Je kijkt tenminste wel direct in iemands ogen en hebt gelijk sociaal contact. Ik vind het zo’n gek idee nog niet.

En als je hem/haar dan straks (ouderwets) je nummer of je kaartje hebt gegeven in de supermarkt, sportschool of tijdens jouw dagelijkse wandeling, dan heb ik hieronder nog wat leuke openingszinnen die je kunt gebruiken:

 • Hee wat leuk, jij ook single?
 • Hoe vaak heb jij dit rondje al gelopen?
 • Hi leukerd, wat eet jij vanavond?
 • Kun jij de …. voor mij pakken? Jij bent lang zeg.
 • Weet jij welke wijn goed smaakt bij …..
 • Jij bent lastig te vinden zeg!
 • Wil jij mijn +1 zijn tijdens mijn wandeling vanmiddag?
 • (of net voor 21:00 uur) Zorg je wel dat je voor 9en thuis bent?

En als het je dan is gelukt, hieronder nog wat tips om te ondernemen samen:

 • Samen koken. Haal beide 6 ingrediënten, zonder dat jullie van elkaar weten wat je hebt gehaald (tip: verdeel het in soorten zoals groente) en probeer er een gerecht van te maken.
 • Ga op avontuur! Huur een VWbus.
 • Maak een heuse online wijnproeverij. Haal beide dezelfde flessen wijn en ga online videobellen!
 • Zoek een plek waar jullie een vuurtje kunnen stoken. Vergeet de marshmallows, stokken, een warme deken en de ‘hot coco’ of de fles wijn niet!
 • Netflix party. Dit is een stream van Netflix waardoor je samen een film of tv serie kunt kijken incl. chatten.
 • Doe iets actiefs, zoals schaatsen. Er zijn nog genoeg schaatsbanen open! Of denk aan skeeleren.
 • Picknicken. Waarom niet? Neem een goed gevulde tas lekkers mee. En kies een leuk plekje uit. Wordt het echt te koud? Dan kun je altijd nog picknicken in de badkamer. Wees creatief.
Klik hier om meer blogs te lezen