Geplaatst 17 januari 2021

Reizen in je hoofd. Kan dat eigenlijk wel? Dat zal ik je zo uitleggen. Maar fysiek reizen naar het buitenland kan anno 2020/2021 niet zonder geldige en ZEER dringende reden. Maar hee, ik begrijp ook wel dat je denkt: ik moet reizen want ik heb het nodig om me vrij te voelen, ik heb serieuze gezondheidsredenen of eh je liefje woont in Spanje en je leerde hem 3 weken geleden (online) kennen en de vonken vliegen er simpelweg vanaf… Wat het ook is, je hebt een goede reden. En geloof me, ik begrijp je. En wat jouw goede reden ook is, je hebt het gevoel: ik moet, het moet, het moet. En ik moet ook! Maar het kan (nog) niet.
Je hebt vast die oranje/rode wereldbol wel gezien op de website van ‘ik noem de naam maar niet’, maar we weten allemaal wel welke website ik bedoel. Het ziet er alles behalve rooskleurig uit.. maar hee jij bent nog gezond en je wilt wat. Dus nogmaals, ik begrijp je. Daarom kwam ik op het volgende… Probeer het eens te zien zoals ik. En start met visualiseren. Maak eens een reis in je hoofd, in je gedachten -of nog beter- maak de reis naar je hart, maar dit gaat ver, i know. Nu eerst reizen in je hoofd…begin bij het begin.
Maar hoe dan?
We hebben allemaal vroeger ’toen we nog jonger waren’ eens een prentenboek gelezen. Een boek waarin alles kon, wat je maar bedenken kon. Door een prentenboek leerde ik fantaseren of nog beter gezegd visualiseren. Het begint allemaal met een idee en hoe meer je leest hoe verder je komt met fantaseren. Voor schrijvers zoals ik, werkt dit ook. Lees maar eens mee.
Wil je vliegen?
Dan zal je vliegen. We zorgen ervoor dat dit symbolische prentenboek gaat over een koalabeertje dat leert vliegen… We stapelen een berg wc-rollen op elkaar en zorgen ervoor dat dit koalabeertje feilloos naar boven weet te klauteren. Onderweg naar boven valt hij slechts 2 keer naar beneden. Maar eens helemaal daar boven, daar begint het. Kees (het koalabeertje) bindt in totaal 6 mondkapjes aan elkaar en zie daar een heuse vleugel. En daarmee vliegt hij wel 1,5 meter ver. Zo zie je maar weer. Kees, het koalabeertje wil vliegen en lees hiervoor een vliegend koalabeertje….Dat doet schrijven met mij en nu ook het leven met mij, maar daarover zo meer. Een (prenten)boek laat je reizen in je hoofd. Dus waarom zouden we dat niet zelf kunnen? Precies. Dat kunnen we dus wel. Het is een kwestie van visualiseren.
Visualiwatte?
Visualiseren.
Visualiseren is een ander woord voor of de nieuwe vertaling voor, fantaseren. (Of te wel; reizen in je hoofd ;-))Het is maar net hoe je het bekijkt of wilt lezen. Iedereen doet het weleens alleen is niet iedereen zich ervan bewust of zet het ook nog eens nuttig in. Bijna iedereen heeft weleens een man/vrouw gekend die zonder gene door het leven gaat, die continue de grenzen opzoekt en gewoonweg alle kansen aangrijpt zonder bang te zijn van de mensen om hem/haar heen. En daar ben jij.. je wacht af.. schaamt je eigenlijk ontzettend voor zijn of haar stoïcijnse gedrag en tegelijkertijd zou je meer op hem/haar willen lijken. Je kunt er zelfs van tijd tot tijd van dromen, als je jezelf maar de kans gaf, om te doen wat je echt wilt. Zo werkt het met reizen in je hoofd ook. Je moet je ‘mind’ er alleen toe zetten.
Veel mensen zijn nu meer alleen en hebben gedachten zat. Benut die tijd, het zal je dichter bij jezelf brengen. En geloof me.. ik begrijp echt wel de behoefte om doelloos te gaan zitten netflixxen en dat moet je ook lekker doen. Dat doe ik zelf ook weleens. Maar er komt een moment dat je gaat verlangen en dat verlangen zou leidend moeten zijn in alles wat je doet. Uitdagingen en problemen die jou interesseren gaan de hoofdrol spelen. En juist dat gaat je brengen naar de visualisatie in je ‘mind’ maar ook naar je hart.

Dus wat is jouw droom?
Droom jij van een reis naar Amerika? Zorg dan dat die reis in je hoofd komt. Het begint met een idee… weet je nog, mijn vliegidee van het koalabeertje Kees in het prentenboek? Het idee is nu jouw reis naar Amerika. Waarom wil je op reis naar Amerika? Wie weet liggen daar wel je roots of heb je een onderbuik gevoel dat je daar hoort te zijn. GO FOR IT! Stippel het uit. Ga op internet. Zoek alle plekken op waar je naar toe wilt en ‘mindmap’ ze! Daarmee bedoel ik te zeggen ga niet als een gek opschrijven, behalve als dat juist heel goed voor je werkt. Maar vooral stop het in je ‘mind’. Zoek uit waarom jij daar wilt zijn. Start het visualiseren. Zijn het de mensen? Is het de natuur? De stad? Wat raakt je. Wat maakt het dat je hart daar een sprongetje maakt?
A good traveler
Lao Tzu
has no fixed plans,
and is not intent
on arriving
Mijn volgende reis
Laatst had ik ook een mooie reislustige gedachte.. ik wilde ineens naar Parijs. Maar waarom? Ik had werkelijk waar geen idee maar te meer benieuwd naar waar dit verlangen ineens vandaan kwam! Ik bedacht me dat ik een half jaar geleden een boek had gekocht: “Altijd een Parisienne*waar je ook bent”. Terwijl ik begon te lezen begreep ik steeds meer waarom ik nou eigenlijk naar Parijs wilde. Ik bedacht me dat het niet per se Parijs was. Het was de behoefte om me meer te verdiepen in de parisienne. Hoe ze denkt, hoe ze proeft, hoe ze zich kleed, hoe ze leeft en hoe ze kiest. En verder? Geen idee, maar dat is het leuke, dat mag ik nog gaan ontdekken.
Het boek zit verder vol met levenswijsheden, humor en vooral een kijkje in het leven van de parisienne. Geschreven door Caroline de Maigret. Echt een aanrader! Zo vond ik persoonlijk pagina 108 echt te gek: “Je bent anoniem in je eigen stad, niemand weet wie je bent, hoe oud je bent of wat je doet. Je kunt de controle over je leven hernemen. Je hart voelen kloppen. Ademhalen. Luisteren naar jezelf. Je hoeft niets te doen, helemaal niets. Alleen maar te genieten van deze gestolen momenten. Ze zijn van jou, en ze helpen je om jezelf weer bij elkaar te rapen. Jij bent de enige dat kan, de enige die verantwoordelijk is voor jou leven.”
En daarom tot slot.
Maak je vrij van wat niet meer bij jou past. En stel je open voor alles wat bij je hoort en je zult die reiziger zijn waarvan je droomt.
Amber van Dongen
Benieuwd naar meer tips of andere inspirerende stories? Lees hier verder.
